Ma egy könyv leírést írnék neketek xD. A képen láthatjátok a címét is. Ez logisztikailag az első kötete a sorozatnak, de Asimov az első kötetet 1951-ben írta, az Alapítvány néven. A kötetek logisztikai időrendben:

  • Az Alapítvány előtt (Prelude to the Foundation), 1988

    Előjáték az Alapítványhoz (Forward the Foundation), 1993

  • Alapítvány (Foundation), 1951

    Alapítvány és Birodalom (Foundation and Empire), 1952

  • Második Alapítvány (Second Foundation), 1953

    Az Alapítvány pereme (Foundation's Edge), 1982

  • Alapítvány és Föld (Foundation and Earth), 1986

Akkor kezdjük is el elemezni a könyvet, először is pár adat róla:

Eredeti kiadás: 1988 by Nightfall Inc.
Magyar kiadás: 1991 Galaktika Kantasztikus Könyvek
Terjedelem: 28,67 (A/5) ív. IF 6539 (503 oldal)
ISBN:963 11 6774 7

A történet a G.K. (Galaktikus Kor) 12 020 - adik évében játszódok a Trantor nevű központi bolygón. A császár neve I. Cleon az Entun- dinasztia utolsó galaktikus császára. Az uralkodásának az idején eddig a legnagyobb a béke. Bár még így se ér el mindenhová Cleon keze, mert a Trantot egyes népeinek a szokásai nagyon szorosak, így a béke is nagyon törékeny lehet. Azért , mondtam, hogy népeinek - mielőtt még azt hínnétek, hogy ittis ilyen malacfejű idegenk vannak, mit a Star Warsban, nem mindenki ember! -,mert a bolygón kb. 180 szektor található búra alatt. A szabad területek mérete kb 240 négyzetkilóméter. Ide tartozik a császári szektor.

Minden 10. évben megrendezik a 10 éves (xD) matematikus konverenciát, ahova Hari Seldon is elment és előadta a dolgozatát, ami pszcihohistória néven ismerhetünk. Bár ő állította, hogy ez csak elméletileg lehetséges, de regény vége felé már sejti a gyakorlati részét is. Az eljárásnak az a lényege, hogy összegyüjtik a pszcihológiai tényezőket (reakciók valamire) és ezeknek a kritériuma szerint egy szűkebb körben megjósolhatják a jövőt. ( Ha nem értitek nem baj elmagyarázom érrthetőbben. Tételezzük fel, hogy a földön három ember él: Zolix, Abbey és Sanyaa xD. Felfedeznek egy zsák szarjátékot, amit mindenki maga akar bemutatni.  Valamék ember ellopja azt a zsákot pl. én.  Elsőnek két lehetőség van: Vissza adom vagy elveszik. Lássuk csak, ha egyszer elvettem, miért adnám vissza? Ráis tudnának beszélni,de ez már bonyolítja a dolgot, vagyis nem beszélnek rá. Szóval maradt az elveszik. De, mivel az egész földön 3-an vagyunk könyen elbujahtok, és valószínüleg nálam marad a zsák, de magyányosan, pedig meghalok. vagyis e kritériumok szerint enyém a zsák és meghalok. De ez biztos, hogy nem így lenne. Mert az elején amint mondtam elsőként van csak két lehetőség, egy emberben több száz választás van. Lehet azonnal elvették vola, csapdát álítottak volna, vagy netán be is börtönözhettek volna. Látjátok, mien nehéz?) Hari éppen ezért nem gondolta, hogy valaha is kifejleszti gyakorlatban, de mint én neki is eszébe jutott a múlt. A mostani Galaktikus Birodalom több ezer világból áll. De régen volt, hogy 100 bolygó volt a tagja. Még ez is sok.

A császár meghívja őt, mert előnyére akarta fordítani ezt a képességet, a matematikus , akkor még nem hitt ebben és csak azt bizonygatta, hogy nem lehet megtenni. Az uralkodó végül elküldte, de a jobbkeze Demerzel, akinek a keze szinte mindenhová elért - már majdnem ő volt a trón gyakorlati birtokosa -, rábeszélte Cleont, hogy szemmel tartsák. Seldon találkozott egy Hummin nevű emberrel, aki a kezelésébe vette és megvédte. De ki is ez a Hummin? Ezt nem árulom el olvasd el a regényt! Először elvitte a Streeling egyyetemre, ahol megismerkedett Dors Vennabili (nő nemű xD) történelem tudóssal. A késsőbiekben ő vigyázott rá.

A történelemben keringnek mondák, csaknem minden szektorban, egy ős bolygórol, ahonnan mindenki származik, egyesek Aurórának nevezik, valakik pedig Földnek. Hari ezt hallván Dorsal eggyütt elmegy Mycogenbe, ahol nagyon erős szokások vannak és nekik a legrégebbi a történelmük. Itt megtudta, hogy van egy robot nevezetű dolog, ami ember alakú mégis gépi tárgy. A legenda azt, mondja, hogy mindíg él egy. Eredetileg nem hiszi el, de amikor egy másik szektorban is ugyanezt a legenádt hallja, már elgondolkodik rajta, hogy létezik -e , és meg akarja találni. A keresés során sok érdekes kalandba bonyolódik. De vajon ki a robot? Nem is gondolná, hogy látta, sőt beszélt is hozzá.

Ezeken kívül a regény fontosabb társadalmi témákat is kifejt.

ÉRTÉKELÉS:

Izgalom: 8.5/10
Megfogalmazás: 10/10 (Csak nem szépirodalmi mű)
Szókincs: 10/10 (Bár vannak benne régi szavak, amiket am máshogy értenénk, de ha tudjuk az író, hogy érti akkor semmi gond.
Univerzum: 10/10 (Teljesen realisztikusan megteremtette a jövőbeli világot.

Összpontszám: 9,6


Végül pedig itt letudjátok tölteni, de jobban ajánlom, hogy megvegyétek Vaterán is fent van, sokhelyen. És nem is drága. De katt ide a letöltésért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://xdjatekelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr421731168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása